ALWAYS BE IN MY HEART

Wednesday 13 November 2013

TIRAMISU

100_0798

Kek Tiramisu....erm...lazatnyer....:)) geram x uolsss dgn kek tiramisu ni?? geram kan...harussss...jd mari kita menggigihkan diri mencuba resepi di bawah ini...slamat mncuba ya uolsss....

Bahan-bahan ( satu famili nak bagi jiran pun boleh :) )

  • 2 keping kek span yg siap dipotong setebal 2 cm
  • 8 keping sponge fingers@biskut tiramisu
  • #Coffee Syrup - campur dan kacau rata
  • 300ml air panas
  • 4 tbsp gula caster
  • 1 tbsp coffee paste
  • 30 ml kahlua - (kahlua dlm resipi nih sejenis mexican coffee) optional
  • # Cheese cream
  • 250g Mascarpone cheese
  • 1 tbsp serbuk gelatin
  • 3 tbsp air panas
  • 250g fresh cream (whipped)
  • 250g whipping cream (whipped)
  • # Bahan untuk hiasan
  • sedikit serbuk koko
  • sedikit parutan coklat masakan

Cara-cara

  1. Untuk membuat Cheese Cream, cairkan serbuk gelatin dgn air panas dan kacau rata. ketepikan.
  2. Tuangkan campuran gelatin tadi ke dalam mascarpone cheese dan kacau rata. Kemudian masukkan pula fresh cream dan whipping cream satu per satu dan kacau rata lagi.
  3. Sediakan cake tin bersaiz 23cm dan letakkan sekeping kek span ke dalamnya. Kemudian sapukan kesemua permukaan kek menggunakan berus(yang bersesuaian) yg telah dicelup dengan coffee syrup tadi.
  4. Tuangkan separuh Cream Cheese tadi ke dalam tin kek. Celupkan biskut tiramisu ke dalam coffee syrup tadi dan susun atur ke dalam tin kek. Taburkan di atas biskut tadi dengan parutan coklat masakan.
  5. Kemudian letak sekeping kek span lagi di atasnya dan sapu/berus dengan coffee syrup tadi dan simpan di dalam peti ais selama 4 jam.
  6. Setelah 4 jam keluarkan dari peti ais dan sapukan permukaan atas kek dengan whipping cream dan tabur diatasnya serbuk koko sebagai hiasan.                
     

No comments:

Post a Comment